Pārdod zemi, Vecmelderi, Aknīstes novads / 170000€
Nav pieejams!

Atrašanās vieta:Aknīstes novads
Iela:Vecmelderi
Platība:189000 m²
Cena:170 000 € (0.9 €/m²)

Īpašuma apraksts

Zemesgabals ar avota ūdeņiem zivju audzēšanai!

Unikāla iespēja iegādāties zemi ar ļoti augstu ūdens debitu (ūdens saņemšanas daudzumu), kas ir saņemams ūdens paštecē, jo īpašumā atrodas liela avotu grupa, kas veido vienu no labākajiem ūdens debitu rādītājiem Latvijā. Ideāli piemērota vieta foreļu un arktisko paliju audzēšanā. Vasarā ūdens temperatūra nav augstāka par +16C un ziemā zem +5C. Īpašumā ir apmēram 15 pazemes avoti, kas atrodas virs ūdens līmeņa, un baro Vecmelderu dzirnavu dīķi. Lielākā pazemes avota diametrs ir ~ 60 cm.

Vēsturisks fakts – šīs bija pirmās dzirnavas Latvijā, tā kā ūdens tur ir izcils!

Īpašums ar kopējo platību 18,9 hektāri sastāv no – 10ha pļavas, 5,1ha meži un 3,8ha ir ūdens (dzirnavu dīķis un strauti). Īpašuma teritorijā ir vairākas drupas no vecajām dzirnavām un saimniecības ēkām. Ēkas nav saglabājušas, taču uz to pamatiem iespējams būvēt jaunas. Piemēram, veco dzirnavu vietā var izvietot zivju inkubātoru.

Par cik īpašums ir unikāls, daļa no tā iekļauta dabas pieminekļa teritorijā. Dabas pieminekļa teritorijā iekļauta teritorija ap dzirnavu dīķi un vēl 80 metri lejpus dzirnavu dīķa dambim. Tas nozīmē to, ka visas darbības, kas tiek veiktas šajā teritorijā, jāsaskaņo ar dabas aizsardzības pārvaldi. Principā lieguma teritorijas un dīķa labiekārtošanai nav, vienkārši darbības pēc likumdošanas ir jāsaskaņo ar dabas airsarzības pārvaldi. Ierobežojuma ūdens izmatošanai arī nav. Dabas pārvalde ir pretimnākoša un atbalsta, lai šo unikālo vietu sakārtošanu un izmantošanu.

Ir saņemts eksperta limnologa slēdziens par to, ka zivju audzētavas būvniecība neietekmēs dabas pieminekļi un tiks atļauta.

Strautam, kurš iztek no dzirnavu dīķa ir noņēmta tauvas josla, tāpēc to var pārvietot pa citu gultni, ja tas nepieciešams būvniecībai. Pļavā var ierīkot attīrīšanas iekārtas, zivju dīķus. Bija arī ideja pārveidot strautu par vietu foreļu makšķerētājiem, t.i izveidot nelielu atpūtas kompleksu. Apkārt ir vairākas pamestas mājas un zeme, ko nepieciešamības gadījumā iespējams piepirkt klāt.

Īpašumam ir elektrības pieslēgums, kur novietojot transformātoru ir iespējams palielināt elektrības jaudu.

Iespējams konsultēties ar esošajiem īpašniekiem par zivju audzēšanas procesiem un audzētavu izveidi.

Droši zvaniet un sniegšu sīkāku informāciju!

    Īpašuma ID numurs: 52454

    Īpašums kartē

    • Bing karte
    • Bing bird eye
    • Openstreet Karte
    Niks Gauručs
    Niks Gauručs Aģents
    Sazināties ar aģentu:
    • Drukāt